~FARM @ BATU PAHAT, JOHOR - Since 2006 ~ Mobile # WhatsApp Sani Zizan Omar:016 767 8575 / 013 7144 676

Translate

Ahad, 12 April 2009

Kenali Ubat Penyakit Kambing

Ternakan merupakan makhluk hidup yang perlu makan dan minum untuk hidup..Ada kalanya, mereka juga akan sakit..Seperti manusia, ternakan juga memerlukan vaksin atau pun ubat. Cacing, pneumonia, cirit birit (terutamanya anak kambing) dan sebagainya mesti dikawal dengan sebaiknya, Sebelum mencari ubat, eloklah kita berbincang dengan veterinarwan di pusat perkhidmatan haiwan. Merawat penyakit tidak seperti membaiki basikal. Walaupun satu ubat adalah pilihan terbaik untuk merawat kambing yang sakit untuk satu situasi, ubat yang sama mungkin bukan pilihan terbaik untuk situasi lain. Mencegah penyakit adalah pilihan terbaik terutama jika penyakit boleh dicegah dengan vaksin.

Ada beberapa jenis ubat yang mana mengikut saranan beberapa Pegawai Veterinar perlu ada di setiap kandang sama ada kecil atau berskala sederhana dan besar..anda juga ubatan dan vaksin yang beri secara oral, ada secara sapuan dan ada juga yg. secara injection.
Diantaranya jenis-jenis ubat adalah seperti berikut :-

Ubat antibiotik "broad spectrum"

Ubat antibiotik "broad spectrum" yang perlu ada di kandang ternakan..Boleh digunakan untuk pelbagai jenis penyakit seperti radang paru-paru, selsema, batuk, masalah dalaman yang tak dapat dikenal pasti dan pelbagai jenis penyakit lagi...Penggunaannya dengan cara suntikan di otot dan juga di bawah kulit..Kebiasaan diberikan dengan nisbah 1 ml untuk 10 kilogram.Dectomex (Doramex)

Lebih dikenali dengan ubat 3 serangkai..Mujarab untuk penyakit cacing, kurap dan juga kutu yang terdapat kepada ternakan..Ianya digunakan dengan cara suntikan juga samada di otot atau daging dan juga di bawah kulit..Nisbah penggunaannya biasanya 1ml-2ml untuk kambing


Iodine Spray

Digunakan untuk ternakan yang mengalami luka dan juga pendarahan luaran..Boleh juga digunakan untuk menghindar dan juga membunuh ulat lalat (maggot)..Biasa digunakan sebagai rawatan awal bagi mengelakkan luka tersebut menjadi lebih teruk akibat maggot..Penggunaan dengan cara semburan ke tempat yang luka dan kekerapan bergantung kepada luka tersebut
Pink Eye Spray

Digunakan untuk merawat mata ternakan yang bermasalah..Penggunaanya ialah dengan cara semburan di mata ternakan dan kekerapan bergantung kepada penyakit tersebut..Biasanya digunakan kepada kambing yang mengalami masalah mata seperti kekaburan, keputihan mata, mata tak boleh buka dan macam-macam lagi masalah yang melibatkan mata..